06/04/07

Home
SUNGAI PINANG
TOKYO DRIFT
KAMPUNGKU WARISANKU
GALERI GAMBAR

 

Deskripsi

Sungai pinang terletak di Balik Pulau.Kawasan sungai pinang dinamakan dengan sungai tersebut.Pada waktu dahulu, sungai itu boleh digunakan untuk mandi,basuh baju,memancing dan makanan minuman.Sungai itu boleh juga kita tanam kangkung dengan menyemai biji-biji benih di sekitar sungai pinang.

 

 Kegunaan

Pada waktu dahulu juga,sungai pinang boleh menangkap ikan dengan mengunakan joran,umpan,mata kail,jala dan timba.Aktiviti membasuh baju di lakukan oleh wanita-wanita dalam sekitar sebelum tahun 60an.Para wanita basuh baju mereka dengan air,sabun dan batu dengan cara menhempas baju di atas batu.Kanak-kanak sekitar sebelum 80an biasanya akan mandi sungai selepas balik dari sekolah atau cuti sekolah.Sungai juga digunakan sebagai tandas di mana sungai pinang itu mengalir bahan buangan.

 

Isu/masalah

Malangnya pada zaman ini sugai pinang itu telah dicemari.Sungai ini sudah kotor ,kekuninggan dan banyak sampah.Walaupun begitu sungai itu tidak begitu busuk kerana air menggalir dengan deras.

 

Cara Mengatasi

Pada pandanggan saya,kita perlu bergotong-royong sungai itu.Pihak berkuasa juga perlu bertindak.Saya berharap agar sungai itu boleh jadi bersih supaya boleh membersihkan digunakan untuk mandi dan lain-lain.

 

Home | SUNGAI PINANG | TOKYO DRIFT | KAMPUNGKU WARISANKU | GALERI GAMBAR

This site was last updated 06/04/07